♥ FIKIR YANG BAIK-BAIK , CAKAP YANG BAIK-BAIK , SANGKA YANG BAIK-BAIK . INSYAALLAH DAPAT YANG BAIK-BAIK ♥

Pengikut Setia

Tinggal jejak anda untuk digodek semula ~

Orang melaka cakap kasar?

Assalamualaikum

Betul ke orang Melaka cakap 'kasau' ? Ada membe cakap bahasa melaka lagi 'makan dalam' pada bahasa negeri lain. Yeke? Aku pernah tanya sorang budak melaka pasal ni. Jawapan yang aku dapat just gelak dan aku pulak kena soal. Awak rasa saya ni 'kasau' tak? Errkk...


Tak puas hati dengan jawapan tu aku try google. Key word just 'orang melaka' , dan dan keluar pasal benda ni. See, buktinya ada orang yang nak tau jugak pasal ni selain aku. 

Macam-macam entry aku jumpa, macam-macam forum aku baca. Ada yang suka dengan loghat melaka, ada jugak yang tak puas hati bila dilabel cengigitu. Loghat melaka paling best? Orang melaka kuat maki ? Tu antaranya lah ek, yang lain hampa google sendiri ya ya ya...

Sumber : http://schods.blogspot.com/2013/08/orang-melaka-cakap-kasar.html
Kesimpulannya, aku rasa bahasa melaka biasa-biasa je. Bagi aku yang memang lebih hormon ke arah kekerasan dan kekasaran, aku rasa 'kelakau' je bahasa diorang. Haha.. Cumanya maybe sebab kat melaka bahasa camtu lebih banyak orang guna dan lebih menonjol gituuu, makanya title kasar tu dapat lah kat melaka. 

Lagipun, zaman sekarang kat malaysia ramai je orang yang guna perkataan-perkataan camtu. Ye dak? 
Bak kata pepatah orang-orang muda melaka :

 " kalau xbleh kena maki, jangan lah dok kt melaka yerk " 


Back to persoalan atas tadi tu, entah aku tak rasa pun 'dak' tu kasar. Bagi aku dia terlebih makan 'gula' kalau nak banding dengan aku yang macam telan sarang tebuan. Asyik nak meneran je kalau bercakap. Hahaha... katanya, kalau nak tahu cara orang melaka cakap kena follow balik melaka. Ngee... ye ye je ajak padahal penakut. Ikut 'betoi-betoi' baru tau... Hiks!

Semalam MFA try cakap Penang. Buruk nau... Haha, sia-sia dah tiga tahun duk sini. 
Aku sarankan takyah cakap lagi, lingkup bahasa ceq. 
Dan dia lah gerangan 'dak' tu. Hehehe..

Adios amigos! aku berambus... 
*kasar tak camni?*

 
THANKS FOR READING !

6 comments:

  1. selalu dgar mcm tu lah. tapi kasar tak semestinya xbaik hati..
    cara percakapan loghat aje.. haha =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. sama je sume. kte ckp diorag ckp kasar, diorg pulak dgr kte pny loghat cm kasar.
      2x5 je. kan? hehe

      Delete
    2. tula.. sebab masing2 negeri kan ade loghat..
      hormat then buat2 paham aje la.. hehe

      Delete
  2. tak pernah dgr pula org melaka brcakap g..huhuw..tp orng prnh bilang org melaka memang cakap kasar..entah la juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, ye lah kut. dengar org ckp je..

      Delete

Leave comment yaww . . terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@juearel.blogspot.com/Hak Milik Kekal Junaida Johari