♥ FIKIR YANG BAIK-BAIK , CAKAP YANG BAIK-BAIK , SANGKA YANG BAIK-BAIK . INSYAALLAH DAPAT YANG BAIK-BAIK ♥

Pengikut Setia

Tinggal jejak anda untuk digodek semula ~

'Segmen Puasa& Kueh Raya Pertama'

Assalamualaikum

Okay untuk kurangkan mengantuk meh join segmen dari mummy
Macam menarik je tajuk segmen ni. kan? Kalau nak join jugak tekan banner okeng awop awop! 


Puasa Pertama Ku 
First time belajar puasa masa umur lima tahun. Time tu semangat puasa sebab nak dapat duit raya. Ayah cakap sehari puasa dapat singgit. Hahak, teruk kan puasa sebab duit. Tinggal tujuh hari je masa tu, kira okay sangat lah budak lima tahun puasa dua ploh tiga hari. Ngee :D
Bukak puasa sebab letih main, well kecik kecik kan aktif.  Main macam orang tak puasa, bila balik rumah mula lah nak gonggong botol susu. Hehehe, malu kut time tu still isap botol >.< Tapi masuk enam tahun da mula belajar puasa penuh. Tinggal sehari je sebab tak tahan nengok sepupu makan eksem depan mata. Iman tak kuat padahal dia makan eskem pop je pun. So,  terbatal lah puasa ku. Bhahaha... dan tahun lepas lepas tu puasa penuh sampai lah dapat abc. Hehehe...
Kueh Raya Pertama Ku
Kueh raya pertama buatan ku? Kueh cap ayam kut, entah lupa nak letak nama. Haha -,-" Masa tu enam tahun kalau tak salah. Ekceli memula just ushar makngah duk buat biskut raya. Tengah sibuk menyibuk jumpa acuan bentuk ayam. Macam berkenan pulak, so mintak sikit adunan tepung kat makngah. Maka terhasil lah taraaa lima bijik biskut cap ayam jue! Hehehe..
Ekceli memang jarang buat kueh raya. Selalunya main tunjuk tunjuk je. Biasalah mak kerja so tadak masa sangat nak buat sendiri. Ada lah dua tiga tahun buat sendiri then lepas tu main order je. Huhuhu...

- The end -
P/s : Saya dah kurang rasa mengantuk. Jom join! Heee...

 
THANKS FOR READING !

13 comments:

  1. Replies
    1. betul tu fae, byk lagi benda boleh buat, hehe

      Delete
  2. bagus jugak cara tu ek... bagi duit raya sehari puasa RM1hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? tapi ikhlas tu kurang sikit lah sebab nak duet. hehe

      Delete
  3. Kikiki.. Memang dah jadi trend sejak tahun 90-an kott, untuk kuatkan azam budak berpuasa dengan RM.. Apa2pun kita memang dididik untuk berpuasa kan..

    Kueh cap ayam pun jadi.. itu pengalaman berharga juger..

    Terima kasih ye Eda.. Salam kenal juge dari mummy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, kan? memang tu je cara nak suruh puasa.
      ayam pun ayam janji jadi. ahaha,,salam kenal jugak mummy..

      Delete
  4. wah best jgak dpt sehari puasa dpt RM 1, dulu kecik ika tak dpt pun..hihi sama la raya slalu kuih tunjuk, takda sapa nk buatkan, takpun tapaw mkn rumah saudara-mara jela..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, untunglah sedara bagi tapaw.

      Delete
  5. singgah dari segmen yang sama

    http://khudri2337.blogspot.com/2014/07/segmen-puasa-kueh-raya-pertama.html

    ReplyDelete
  6. singgah dari segmen yang sama, baca cerita rakan se segmen... selamat hari raya

    ReplyDelete
  7. sekarang ni banyak sangat org meniaga..
    so, kita pun beli je lah kan..
    tapi eira prefer buat biskut sendiri..
    eira singgah beraya
    http://eiraaikawa.blogspot.com/2014/07/segmen-puasa-kueh-raya-pertama.html

    ReplyDelete
  8. bagusnya darjah satu dah puasa penuh..hihi..

    done follow here!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mana ad, puasa sebab takut kena mrh . thanks follow :D

      Delete

Leave comment yaww . . terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@juearel.blogspot.com/Hak Milik Kekal Junaida Johari