♥ FIKIR YANG BAIK-BAIK , CAKAP YANG BAIK-BAIK , SANGKA YANG BAIK-BAIK . INSYAALLAH DAPAT YANG BAIK-BAIK ♥

Pengikut Setia

Tinggal jejak anda untuk digodek semula ~

" Busuk Hati "


Wow , wow panaih panaih! " Busuk Hati "Benda ni memang dah lalok eda dengaq, tiba-2 eda rasa nak mengomen sikit pasal ni. Tapi sebelum eda start nyoknyek-2 eda nak mintak hampa-2 check dulu , 
" Hati hampa busuk tak ? " 


Ada tak agak-2 bau macam pi tempat orang membuang ? buang apa? buang ja ah apa-2 pon.. janji buang . Kalau tadew good ! tandanya hampa sihat alhamdulillah . hehe~ kalau ada bau busuk-2 tu better jumpa doktor dulu then continue baca  alek entry eda ni. ngee :p

Kadang-2 tak paham jugak awat la ada jugak manusia-2 yg     " busuk hati " ? tak jaga kebersihan diri ek ? or hang rendam-2 hati hang buat jeruk ? aduh !semua manusia sama ja , tah apa la yg dijealouskan tah . Tadew yg perfect pon.. 

Tapi yg paling eda tak boley blah tu, benda yg tak sepatutnya pon nak jealous. Memang cikgu eda pon penah cakap " kita boleh dengki tapi ke arah kebaikan ok ! ". 

Hampa rasa patut kew kalau orang pakai tercantek sikit boley pulak tamaw cakap dengan orang tu? tak patot, tak patot ! buruk sungguh perangai kan? hang pon cantek aih , tuhan buat kita semua sama lorh .. tak payah nak dengki-2. Eda rasa better tak cantek weyh , tadew la nak datangkan nafsu yg bukan-2 kan? ye dak ?

Contoh ke-2 : That day , ada orang tanya mak eda bila kami planning nak pi ganu tu? Then , mak eda cakap la bulan 12 ni nak p ramai-2 naek bas. Yela, family kami ni kan dah macam satu empayar . So, kena la guna jentera paling besaq nak angkut semua. Haha~ Tapi tah la tiba-2 satu telinga ni panaih dengaq kot , teruih tak bercakap dengan mak eda. aduh! Macam nak ja cakap at dya 
" Awat mak cik ? kalau kami nak mati pon mak cik nak ikot jugak ka? "
Grrr .. sumpah tak paham.

Lagi satu situation yg eda nampak kalau bab-2 bisnes. . Ada ja yg nak hacked bisnes orang laen. tak baek taw , taw ! Rezeki masing-2 la kan . . Allah tu maha adil , dya bagi semua sama cuma adat la berbisnes 
"kadang-2 kat atas, kadang-2 kat bawah .   kadang-2 naek, kadang-2 jatuh " 

tak payah la nak hasut-2 orang laen or guna jampi-2 bagai. Syirik kot !

So pada si pembusuk, mai sini eda nak ajaq hang camana nak basuh hati hang tu ok !

Boley buat camni? and eda nak advice hampa-2 semua , check hati hampa selalu nah, nah! 

P/S : Tadew kena mengena dengan yg still alive or dah mati. Just share dengan hampa semua. Kita kan manusia biasa, tak lari dari buat silap. . So , jom kita cuci hati kita sama-2 ok ! tamaw dengki-2 , tamaw :)



THANKS FOR READING !

2 comments:

  1. Yup btol tu. Pernah menghadapi situasi camni...

    ReplyDelete
  2. yekew? sabo jew la kan owg cmni myu .

    ReplyDelete

Leave comment yaww . . terima kasih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright@juearel.blogspot.com/Hak Milik Kekal Junaida Johari